
Scopul proiectului : Orientarea educației științifice către o cunoaștere creativă care aduce un surplus de noutate și originalitate
-
Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc să dezvolte la elevi: percepția și atitudinea creativă, aptitudini specifice unui anumit domeniu de activitate (chimie, fizică, matematică, informatică), deprinderea de a lucra în echipă şi spiritul de competiție.
-
Proiectul propus a se desfașura în Colegiul Național ”Al.I.Cuza” Ploiești este astfel conceput încât să ofere egalitate de șanse tuturor celor care doresc o mai bună relaționare cu domeniul științelor exacte.
Proiectul se desfăsoară pe durata a 6 luni: ianuarie-iunie 2015
Grupul tintă este constituit din 60 de elevi de liceu,având drept coordonatori 7 Cadre didactice, participanți la proiect pe bază de voluntariat, dar și în urma analizei capacităților, a interesului dovedit față de științele exacte, cât și a unei analize de nevoi realizată de profesorii de la clasele cu profil Științe ale naturii.
Printre criteriile avute în vedere: lucrul în echipă,o bună relaționare cu colegii şi dorinţa de dezvoltare personală a elevilor.




De ce ne-am ales această temă pentru proiect?
-
Experiența ne-a ajutat să constatăm că, deși în școala românească există o bogată experiență în studiul științelor,interesul pentru studiul acestor discipline devine din ce în ce mai scăzut.Cu toate acestea,domeniul științelor este cel mai prolific pentru procesul complex de progres general.
-
În acest context, proiectul propus are la bază o serie de considerente, dintre care amintim:
-
dezvoltarea științifică a unei societăți este posibilă numai prin educarea cetățenilor
-
în prezent omenirea este dominată de tehnologii, cea mai importantă din ele fiind tehnologia informaţiei
-
şcoală noastră are 28 de clase de liceu, din care 16 clase cu profil real, iar din acestea 8 clase au specialitatea Științe ale naturii;
-
Rezultatele aşteptate ca urmare a implementării proiectului:
-
Actualul proiect este o încercare de a răspunde unei problematici mai largi pusă elevilor și profesorilorși anume, organizarea, sortarea, actualizarea și interogarea informațiilor, precum și realizarea de conexiuni, instrumente care să ajute la pregătirea, elaborarea și urmărirea rezolvării unor aplicații practice. Sursele de documentare informatizate, bibliotecile și arhivele electronice sunt mijloace fără de care viitorii absolvenți nu vor putea sa-și definitiveze pregătirea pentru carieră.
-
În urma derulării proiectului ne așteptăm la o altă percepție a domeniului științelor – considerat de cei mai mulți elevi ca un domeniu arid și greoi – la o schimbare deatitudine în abordarea cunoștințelor la clasă, la obiectele: fizică, chimie, matematică,informatică.
Parteneri în organizare:
Biblioteca ”Nicolae Iorga” Ploiești;
Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești;
Universitatea Politehnică București;
Agenția de turism ”Gerada Tur”.