
Informatia e cheia ! vrem să descoperim lumea în care trăim într-un mod mai adânc decât cel al simplei observări, anume, înțelegând-o!
-
Cunoasterea
Adevarata cursă care stă la baza reușitelor pe plan financiar, social sau chiar familial e INTELIGENȚA. Dar, bineînțeles, aceasta nu e o aptiudine. Ba din contra, faptul ca toti suntem egali ne permite să avem parte de același start în această călătorie. Astfel, inteligența care la început se află în ,,originea axelor de coordonte’’ își începe traiectoria, având un singur sens: ascendent.
Adolescenți fiind, suntem la o vârstă a descoperirilor, ni se formează adevăratele idealuri și observăm cine suntem cu adevărat. Învățăm că există lucruri care ne reprezintă, dar și lucruri care nu o fac...E ceva natural. Și acceptăm asta cu zâmbetul pe buze, întrucât alegându-ne propriul drum și acel domeniu ,,al nostru’’, ne putem parcurge în voie traiectoria ante-menționată.
-
Intelegerea
-
Mânați de instincte, observații sau experiențe relevante, noi, elevii implicații în proiectul ,,Informația e cheia’’, am ajuns la o concluzie: vrem să descoperim lumea în care trăim într-un mod mai adânc decât cel al simplei observări, anume, înțelegând-o!
Evident, fiecare e preocupat de altceva, nu toți suntem curioși de aceleași lucruri, așa că am ales domenii de studiu în care fiecare elev al profilului real să se regăsească mai mult sau mai puțin.
-
Existenta
,,De ce aerul există și totuși nu-l vedem?”, ,,De ce plasma nu difuzează cu aerul?’’ , ,,De ce două metale s-ar lipi între ele fără nicio intervenție exterioară afară de cea subtilă a Timpului?’’ – se întreabă chimiștii, privind lucrurile la propriu în ,,profunzimea lor.
,,De ce există gravitația? ‚’ , ,,Cum prin apăsarea unui buton tipărim o amintire pentru bătrânețe?’’ , ,,De ce timpul e relativ?’’ – meditează fizicienii însetați de cunoaștere. ,,De ce, de ce ,de ce’’... aceasta e întrebarea vieții, întrebarea care stă la baza științei omenești. Niciodată să nu vă opriți din a vă întreba ,,De ce?” , căci unde există un semn de întrebare, există automat și necunoscut, inovați, mister...iar în cele din urmă, răspunsuri.




-
Informatia
Informatica, de asemenea, ne surâde, și nu doar datorită naturii sale logice și complexe care ne satisface pasiunile matematice reprezentative, ci și din cauza perioadei în care trăim. Suntem ,fără să realizăm, în ceea ce se numește ,,viitor”, iar noi, surprinzător sau nu, suntem ,,genereația viitorului” .Societatea de astăzi este atât de schimbată...se află într-o continuă mișcare, ideile se întreprind și se materializează într-o fracțiune de secundă, aparatura și mecanismele devin din ce în ce mai eficiente, suntem ,,moderni” , niște homo-sapiens-sapiens care odată aruncați din bâncile școlare, avem nevoie de resurse imateriale ca să reușim. Acestea se rezumă la ACTUALITATE. Trebuie să știm cum stau lucrurile în jurul nostru, ce există și ce se cere, trebuie să fim super–oameni, omniscienți, omniprezenți, si ingenioși dacă vrem să dăm lovitura. Iar astăzi, informatica e prezentă peste tot în viața noastră de zi cu zi, totul e un algoritm prestabilit. Așa că, nu e greu de înțeles ce se cere...În lumea tehnologiei, această știință e temelia, iar pentru noi, adolescenți plini de patos și optimism, e principala armă. Evident, informatica nu ar fi putut lipsi din activitatea noastră!
Implicându-ne cu interes în desfășurarea acestui proiect și aspirând la cât mai multă cunoaștere, descoperim că aceasta...ne înalță. Devenim importanți, iar puterea noastră de afirmare capătă contur prin tezaurul cunoștințelor pe care-l dezvoltăm din ce în ce mai mult. Tudor Chirilă spunea că ,,Orice carte citită, orice lecție învățată se vor așeza sub voi și vă vor ridica deasupra celoralalți. Veți domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decât asta.” Și are mare dreptate. Inteligența hrănită și informațiile aprofundate deja încep să ne ofere satisafacția înălțării, putând așadar să afirmăm cu tărie:
-
Cunoașterea e cea mai de preț comoară!
-
Tudor Chirilă spune că: ,, Doar când veți câștiga lupta cunoașterii veți cunoaște să luptați cu adevărat. , iar noi, pregătindu-ne de călorie cu această deviză în minte, ne avântăm optimiști spre o luptă a societății pe care doar cei mai buni o câștigă.Totuși- unii dintre noi știu, alții nu- asta e o călătorie nesfârșită. ,,Nu te opri niciodată din învățat, cum nici viața nu se oprește din a-ți da lecții. Uitând, sau prefăcându-ne că uităm acest adevăr, cutezăm să apăsă accelerația. Suntem prea tineri și nerăbdători pentru a nu o face!
La baza cunoașterii, stă SURSA. Ne străduim ca ele să fie cât mai autentice. Și le vom analiza pe toate. Informațiile și absorbirea lor sunt temeiul pe care ne bizuim, căci, ne-am dovedit nouă și s-a dovedit de-a lungul timpului că, pentru orice reușită însemnată,